
Jedna z piękniejszych przypraw… Owoc przypomina morelę, a w środku znajduje się brązowa pestka otoczona czerwoną osnówką. Obie te części stosuje się jako przyprawy. Nasiona to właśnie popularna w kuchni gałka, a czerwone niteczki nazywane są kwiatem muszkatołowym, który wykorzystuje się także do produkcji perfum. Obie te części suszy się na słońcu.
Każdy zna gałkę muszkatołową jako aromatyczną przyprawę, którą dodaje się do m.in. słynnego sosu beszamelowego, owsianki, wypieków, deserów itd. Nadaje potrawom delikatną słodycz. Jednak najważniejsze jest aby dodawać ją w małych ilościach, gdyż w nadmiarze nadaje gorzki smak.
Ale wiecie jakie inne właściwości posiada posiada ta roślina?
Otóż w medycyny ludowej, Zanzibarczycy, a dokładnie kobiety stosują tą przyprawę, aby…usunąć nieśmiałość w stosunku do mężczyzn. Jest tzw. naturalnym afrodyzjakiem. Takie zastosowanie da się wytłumaczyć. Otóż w olejku eterycznym obecnym z gałce muszkatołowej znajduje się mirystycyna o działaniu relaksującym, a większych ilościach psychoaktywnym, które może wywoływać senność, halucynacje lub euforię. Dlatego przyprawę powinno się stosować w małych ilościach. Ale nie ma co straszyć :) Nikt w kuchni nie zużywa do jednej potrawy 5 g gałki :D
Nasz przewodnik opowiadał nam, że dziewczyny używają naparu z gałki muszkatołowej na dyskotekach, imprezach, żeby się rozluźnić :D
Warto też wiedzieć, że gałka muszkatołowa ma też inne, zdrowotne właściwości m.in. działanie przeciwbólowe , regulujące trawienie, poprawiające apetyt. Niektóre badania dowodzą, że stosowanie miejscowo olejku eterycznego w połączeniu z lekiem przeciwzapalnym uśmierza ból oraz zwiększa działanie terapeutyczne leku.
Z kolei według medycyny ajurwedyjskiej przyprawa a znajduje zastosowanie w leczeniu depresji. Według badań, gałka muszkatołowa ma działanie antydepresyjne , a także poprawiające nastrój.