
Herbata czarna - five o'clock 50g. (darjeeling, assam, ceylon)
Opis
Herbata czarna Five o’ clock
- To wyśmienita mieszanka herbat czarnych z regionów Assam, Darjeeling i Ceylon. Bardzo aromatyczna o ciemnym naparze. Dzięki takiemu połączeniu uzyskano mieszankę o wyjątkowo delikatnym smaku, bez nuty goryczy.
- Doskonale smakuje sama, ale równie dobrze z odrobiną cytryny i cukru lub miodu. Idealnie komponuje się z mlekiem.
Właściwości czarnej herbaty
- Dzięki zawartości fluoru, regularne picie naparu pomaga w utrzymaniu prawidłowej higieny jamy ustnej oraz zapobiega powstawaniu próchnicy.
- Dzięki obecności garbników, działa przeciwzapalnie, ściągająco, przeciwbakteryjnie i odtruwająco wiążąc toksyny i metale ciężkie. Dodatkowo działa przeciwbiegunkowo, hamując działanie enzymów trawiennych i spowalniając perystaltykę jelit.
- Ma zatem zastosowanie w zatruciach pokarmowych, nieżytach przewodu pokarmowego, czy biegunek.
- Ogranicza wchłanianie żelaza, zatem nie należy popijać preparatów z żelazem naparem z czarnej herbaty.
- Działa pobudzająco, dodaje energii, gdyż zawiera kofeinę.
- Dzięki zawartości antyoksydantów ma zdolność zwalczania wolnych rodników, hamuje perdoksydację lipidów, a zatem picie naparu ma korzystny wpływ na profilaktykę chorób układu krążenia.
Sposób zaparzania:
2-3g herbaty należy zalać ok 200ml. wody o temperaturze 90°C i odczekać 3-5 min. Następnie oddzielić liście od naparu i rozkoszować się chwilą.
Waga: 50g